Οι παραδοσιακές καλλιέργειες της Θηρασιάς
Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αγωγής 2013 - 2014 οι μαθητές μελέτησαν τις παραδοσιακές καλλιεργειες της Θηρασίας. Η Θηρασιά και η Σαντορίνη, ως περιοχή μοναδικής γεωμορφολογίας, ανέπτυξαν απο παλιά ιδιαίτερες τεχνικές καλλιέργειας, προσαρμοσμένες στις αφιλόξενες συνθήκες του ηφαιστειακού εδάφους. Με την πάροδο των αιώνων αναπτύχθηκαν στον τόπο μοναδικές άνυδρες ποικιλίες οι οποίες σήμερα αναγνωρίζονται ώς Προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Αρχικά αναλύθηκε στους μαθητές η σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών, τόσο ως θέμα βιοποικιλότητας όσο και ώς παράγοντα της τοπικής οικονομίας και ιστορίας. Επισημάνθηκαν τα χαρακτηριστικά των τοπικών φυτών, όπως η άνυδρη φύση τους και η δυνατότητα βλάστησής τους στο σκληρό βραχώδες έδαφος και στον δυνατό άνεμο των Κυκλάδων. Στην συνέχεια οι μαθητές ανέλαβαν ανα ομάδες να συλλέξουν παραδοσιακούς σπόρους, καθώς και τεχνογνωσία των μεθόδων καλλιέργειας απο τοπικούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν οι παρακάτω ποικιλίες:
- Φάβα
- Τοματάκι
- Λευκή Μελιτζάνα
- Κολοκύθι (η τοπική στρόγγυλη ποικιλία)
- Κατσούνι (τοπική ποικιλία ξυλάγγουρου)
- Αμπέλι
Το βασικότερο μέρος της εργασίας ήταν η καλλιέργεια των σπόρων που συγκεντρώθηκαν απο τους μαθητές (εκτός απο το αμπέλι, που ώς πολυετές φυτό δεν μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί και μελετήθηκε μόνο θεωρητικά). Η έλλειψη χώρου δεν επέτρεπε φυσικά της παραγωγή συγκομιδής, οι μαθητές όμως είχαν την ευκαρία να εξοικειοθούν με όλα τα στάδια της παραγωγής (φύτεμα σπόρων και βλάστηση, πότισμα, μεταφύτευση βλασταριών, συλλογή και λίπανση χώματος, φύλαξη σπόρων για μελλοντική χρήση) καθώς και με ιδιαίτερες τοπικές τεχνικές όπως το τύλιγμα των αμπελιών σε "κουλούρες".
Τέλος κάθε ομάδα έφτιαξε μια σύντομη παρουσίαση του είδους που είχε αναλάβει.